Ako máme rozumieť a pomáhať ľudom trpiacim chudobou?

06.02.2005 Celý región

Ako máme rozumieť a pomáhať ľudom trpiacim chudobou a nepriaznivými životnými podmienkami v rozvojových krajinách?\r\n\r\nObčianske združenie Človek v ohrození p...
Ako máme rozumieť a pomáhať ľudom trpiacim chudobou a nepriaznivými životnými podmienkami v rozvojových krajinách?

Občianske združenie Človek v ohrození pripravilo pre stredné a základné školy vzdelávacie materiály o rozvojových krajinách v Afrike a Ázii. Tradičné sa zameriavame na výchovu k tolerancii a dodržiavaniu ľudských práv. Program \"Pnáčik 2 - naučme sa rozumieť a pomáhať\" štartujeme od marca 2005.

Vzdelávacie hodiny realizujeme s podporou SlovakAid - Slovenská oficiálna rozvojová pomoc ODA koordinovanou ministerstvom záhraničných vecí.

V tom školskom roku ukážeme školákom, že v dôsledku nepriaznivých životných podmienok sú obyvatelia chudobných regiónov sveta nútení hľadať útočisko ako utečenci v bezpečnejších kútoch sveta, vrátane Slovenska. Radi by sme vzbudili u našich detí záujem o pomoc ľuďom v núdzi a zvýšili ich toleranciu k ľuďom z iných kultúr.

Vzdelávacie hodiny o ťažkých podmienkach afgánskych detí sa v minulom roku realizovali na 250 základných a stredných školách. 15.000 žiakov sa tak dozvedelo o živote svojich rovesníkov v Afganistane.

Žiaci zo 105 škôl usporiadali zbierku, z výnosu ktorej sa financovala stavbu vidieckej školy v obci Pofdam v strednom Afganistane (fotka školy a informácie o kampani na www.panacik.sk).

Bezplatná sada vzdelávacích materiálov (metodická brožúra pre učiteľa a obrázkové prílohy pre žiakov) je vhodná pre učiteľov geografie, etiky, občianskej náuky. Na základe metodických materiálov sa môžu realizovať dvojhodinovka a tiež domáce zadania a množstvo hier na voľný čas.

Vzdelávacie hodiny môžu absolvovať žiaci od 8 - 18 rokov. Obsahom vzdelávacej hodiny sú pútavo podané informácie (formou obrázkov, hier, cvičení, diskusií) o typickom živote, ale aj problémoch v 3 rozvojových krajinách: Indii, Sudáne a Afganistane. Špeciálna kapitola je venovaná problémom utečencov, ktorí z týchto krajín utekajú a ktorí nie vždy nachádzajú tolerantné prostredie v prijímajúcich krajinách.

V prípade záujmu môžu žiaci na škole zorganizovať zbierku, vyskúšať si tak svoje organizačné a tvorivé schopnosti, osloviť spolužiakov i verejnosť v komunite. Výťažok zbierky, ktorá sa bude konať na základe registrácie a povolenia na MV SR, bude určený pre deti utečencov, ktorí získali azyl na Slovensku (najmä na zakúpenie školských potrieb, kníh, učebníc, hračiek).

V záverečnej fáze kampane budú školy, ktoré sa do projektu zapoja, vyhodnotené a odmenené.

Občianske združenie Človek v ohrození založili slovenskí novinári v roku 1999. Jeho cieľom je získavanie podpory širokej verejnosti na realizáciu projektov účinnej humanitárnej pomoci ľuďom, ktorí trpia v dôsledku konfliktov, katastróf a autoritárskych režimov doma i vo svete. Počas piatich rokov svojej existencie sme pomáhali v Kosove, Čečensku, Srbsku, Rumunsku, Afganistane, na Srí Lanke a v Indonézii a pri záplavách v Čechách a na Slovensku.
www.clovekvohrozeni.sk
 

Vyberte región